dinsdag 25 februari 2014

Literaire argumenten en stroming

Literaire argumenten

Ik vind dat het boek erg goed is opgebouwd (structuur), met een chronologische volgorde en een aantal terugblikken om het verhaal voor de lezer beter te laten begrijpen. Ik vind persoonlijk fijn als ik een boek lees dat het op chronologische volgorde is, ik houd er niet van als er terugblikken zijn of als er in de toekomst wordt gekeken. Maar in dit boek viel het aantal terugblikken wel mee dus ik vond het niet onaangenaam lezen. Het grootste gedeelde van het verhaal was ook gewoon in chronologische volgorde verteld.
  
Ik vind dat het verhaal in het boek vaak realistisch overkomt, maar niet altijd (realistisch). Dit verhaal zou zo maar is echt gebeurd kunnen zijn, echter acht ik de kans zeer klein. Ik denk niet dat een vader zijn zoon zo dwars zitten in zijn leven op financieel gebied en sociaal gebied maar je weet het natuurlijk nooit met al die gekken in de echte wereld.
Ik denk dat ik de bedoeling (intentie) van de schrijver begrijp, ik denk namelijk dat de schrijver ons wil duidelijk maken, hoe moeilijk je het ook hebt, dat je met veel doorzettingsvermogen, discipline en wilskracht heel veel kan bereiken. Net zoals in het boek wordt duidelijk gemaakt, dat de hoofdpersoon een moeilijk leven leidt maar toch door de doorzettingsvermogen, discipline en wilskracht uiteindelijk datgene kan bereiken wat hij wilde bereiken. Ik denk dat ik door de intentie van de schrijver iets makkelijker in het leven sta. Als je er maar hard genoeg voor werkt, kun je alles bereiken. 

In het boek gebruikte de schrijver een aantal moeilijk woorden en zinnen zoals ´Hij was niet een man om te bezwijken, hij was een kerel van graniet, met een hart slechts in letterlijke zin´. Ik zelf zou niet zo mijn woorden kiezen, maar dat ligt misschien aan de tijd en generatie waarin je bent op gegroeid. Ik vind dat de schrijver veel makkelijkere zinnen kon maken als hij een aantal woorden zou veranderen.
Al met al vond ik dit een heel fijn boek om te lezen vooral door de chronologische volgorde en de intentie van de schrijver. Het verhaal was mooi maar eigenlijk een beetje apart en sommige woordkeuzes hadden makkelijker gekund.

Stroming en kenmerken

Het verhaal speelde zich af na de eerste wereld oorlog. In de literatuurgeschiedenis komt dit boek dus in de periode 1914 tot en met 1940 terecht. Dit boek is een modernistische roman, het heeft alle kenmerken hiervan:
Ten eerste is het een roman omdat het qua lengte erg lang is. Het verhaal wordt ook opgebouwd en je zit niet meteen in een actie.
Ten tweede was er geen strikte chronologische volgorde ondanks het kleine aantal terugblikken en geen vooruitblikken. De terugblikken in dit verhaal zijn vooral gebruikt om het verhaal te verduidelijken en daardoor kun je het als lezer beter begrijpen.
Ten derde is het hele verhaal door een ik-verteller verteld. De hoofdpersoon Jacob Katadreuffe heeft het hele verhaal verteld vanuit zijn perspectief. Het was niet zo dat er verschillende personages in het verhaal aan het woord kwamen. Er werd bijvoorbeeld niet per hoofdstuk verwisseld van verteller.
Ook heeft het verhaal kenmerken van de stroming Nieuwe Zakelijkheid omdat de schrijver nuchtere, strakke en sobere zinnen zonder versieringen gebruikt heeft in zijn verhaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten