woensdag 26 februari 2014

Het Achterhuis


Anne Frank

Een korte biografie van Anne Frank

Annelies Marie Frank, ook wel Anne Frank is geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt (Duitsland) en ze is begin maart 1945 gestorven in Bergen-Belsen (concentratiekamp in Duitsland). Anne Frank is een joods meisje dat in 1934 met haar ouders en zus naar Amsterdam vluchtte omdat Adolf Hilter aan de macht kwam in Duitsland. Ze is vooral bekend geworden omdat ze een dagboek bij hield in de periode dat ze zat ondergedoken in het achterhuis in Amsterdam.
Helaas werd Anne Frank drie maanden voor het einde van de oorlog verraden. Ze werd eerst geëxporteerd naar concentratiekamp Auswitch en later naar het concentratie kamp Bergen-Belsen waar ze stierf aan uitputting en vlektyfus.
In het achterhuis schreef ze het dagboek dat later in 1947 na toestemming van haar vader werd uitgegeven. Het dagboek werd in vele talen vertaald en heeft inmiddels een oplage van vele miljoenen.


Anne Frank

Karakter en Psychologie


Ik heb het boek het achterhuis gelezen van Anne Frank, het is een waar gebeurd verhaal over een meisje Anne Frank die tijdens de tweede wereld oorlog ondergedoken zat in een achterhuis in Amsterdam. Ze heeft haar belevenissen en gevoelens opgeschreven in een dagboek in de tijd dat ze ondergedoken zat. Ze schrijft in het dagboek aan haar denkbeeldige vriendin Kitty in de vorm van brieven. Ze beschrijft in haar brieven aan haar denkbeeldige vriendin Kitty, haar gevoelens en belevenissen.
Het boek, Het achterhuis is in 1947 voor het eerst uitgegeven nadat de vader van Anne Frank, Otto Frank toestemming had gegeven. Otto Frank was de enige onderduiker die na de oorlog levend terug is gekeerd naar Amsterdam. Otto Frank stierf echter in 1980.

De hoofdpersoon in het boek Het achterhuis is Anne Frank. Het verhaal begint op 12 Juni 1942, op deze datum wordt Anne Frank dertien jaar en ze ontvangt van haar ouders een dagboek. Sinds dat ze een dagboek heeft begint ze haar leven te beschrijven.

Anne Frank is een leuk, slim en populair meisje. Ze was vooral in het begin van het verhaal niet groot en ze had bruin haar en bruine ogen. Ze hoopt later een beroemd schrijfster of journaliste te worden. Ze is er ook van overtuigd dat ze daar goed genoeg voor is. Ze is gevlucht uit Duitsland en woont sinds 1934 met haar ouders en zus op het Merwedeplein in Amsterdam.
Vanaf 1940 werd Nederland bezet door de Duitsers, in het begin ging het allemaal redelijk, tot dat er anti-joden regels ontstonden. De vader van Anne Frank, Otto Frank zag het gevaar van deze anti-joden regels en besloot samen met zijn vrouw in 1942 te gaan onderduiken in het achterhuis te Amsterdam.

Ik beschrijf Anne Frank als een lief, behulpzaam, eigenwijs meisje met een uitgesproken mening. De tijd dat ze zat ondergedoken is ze zeer volwassen geworden.

In het achterhuis woonde Anne Frank samen met haar ouders en zus maar ook met nog een familie en een tandarts. Ze heeft de grootste klik met haar vader, ze heeft het gevoel dat ze met hem over alles kon praten ondanks dat hij haar ook wel eens teleur stelde. Met haar moeder heeft ze niet zo sterke band dan met haar vader, Anne Frank had gevoel dat haar moeder haar links liet liggen. Ze geeft haar moeder ook de schuld ervan dat ze heel veel dingen niet gekregen heeft, die je bij een opvoeding wel zou moeten krijgen, zoals liefde en vertrouwen. Met haar zus heeft ze niet echt een band maar ze probeert het goede ervan te maken. Haar moeder klaagt wel eens en zegt dan tegen Anne Frank ‘was je maar zoals je zus!’ Een jaar en een dag na de eerste dag van het onderduiken wordt ze verliefd op de zoon van de andere familie in het achterhuis. Anne Frank vind Peter van Daan leuk en andersom ook, ze verdwijnen steeds meer naar zolder ten ongenoegen van de mede onderduikers. 
Anne Frank slaapt samen met de tandarts, Albert Dussel op één kamer. Ze vindt hem niet aardig omdat hij een beetje eng is en omdat hij snurkt. Met de Mevrouw van Daan heeft Anne Frank vaak ruzie, maar Mevrouw heeft niet alleen ruzie met Anne Frank maar ook met andere in het achterhuis. Meneer van Daan is stilletjes, sloom en niet aanwezig, Anne vindt hem maar niks. Hij speelt geen grote rol in het verhaal.

Literaire argumenten en stroming

literaire argumenten

Ik vind dat het boek erg goed is opgebouwd, met een chronologische volgorde (structureel argument). Ik houd er persoonlijk niet van als er in een verhaal terugblikken of vooruitblikken plaats vinden, ik vind het dan onaangenaam lezen. Het verhaal begint dat Anne Frank vlucht uit Duitsland en het eindigt in de trein als ze worden geëxporteerd. Er zijn in dit verhaal dus geen terugblikken en al helemaal geen vooruitblikken anders had Anne Frank allang geweten dat ze zou worden geëxporteerd. Dan had ze bewijzen van spreken nu nog geleefd.

Dit boek is realistisch op mij overgekomen, niet alleen omdat het een waar gebeurd verhaal is maar ook omdat alle feiten die toen hebben plaats gevonden in deze tijd (het heden) allemaal zijn bevestigd (realistisch argument). Ik houd van dit soort verhalen, en fantasie verhalen vind ik niet de moeite waard om te lezen omdat het mij niet interesseert. Het realistische aan het verhaal heeft mij vooral gemotiveerd om dit verhaal te lezen.

Het interessante aan dit verhaal is vooral omdat het zeer origineel is (vernieuwingsargument). Dit vind ik vooral omdat ik geen enkel ander boek heb gelezen of heb gezien die een gelijk soort verhaal met zich mee brengt. Dat maakt dit verhaal zo vernieuwd en origineel, dit verhaal heeft veel betekent voor mij en vooral ook voor de Nederlandse literatuur.

Ik heb dit verhaal met veel spanning gelezen niet omdat er gebeurtenissen zich afspeelde in benarde situaties maar door de angst die je hebt om op elk moment de Duitsers de trap op horen te komen (emotivistische argument).Ik heb me echt heel erg ingeleefd in het verhaal van Anne Frank. Ik zou voor geen goud willen ruilen met haar. De angst dat je op elk moment verraden zou kunnen worden heeft mij echt geraakt.

Kortom ik vind dit een boek dat je gelezen moet hebben als je iets over de Nederlandse geschiedenis te weten wil komen. De opbouw van het verhaal vond ik persoonlijk goed omdat er geen terugblikken of vooruitblikken zijn. Het verhaal is zeer realistisch omdat het een waar gebeurd verhaal is, met feiten die kloppen. Verder is het verhaal zeer origineel en heeft het heel wat emoties losgemaakt bij mij.

Stroming en kenmerken

Het verhaal speelde zich af in de tweede wereld oorlog. In de literatuurgeschiedenis komt dit boek dus in de periode 1940tot en met 1970 terecht. Het is literatuur dat in de oorlog is geschreven, het is een dagboek. In de periode van 1940 tot en met 1970 was de stroming van het existentialisme één van de belangrijkste. De kenmerken van het existentialisme zijn:

Ten eerste de wereld is absurd, chaotisch en zinloos. Ten tweede zijn twee zekerheden in het leven ´het bestaan´en ´het sterven´. Tot slot is de mens vrij om te kiezen en de mens is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes.
Persoonlijk vind ik dat het dagboek Het achterhuis van Anne Franks helemaal niks met deze kenmerken te maken heeft omdat het verhaal zo origineel is. Ik weet niet welke stroming in de  periode van 1940 tot met 1970 in de Nederlandse literatuur het dagboek van Anne Frank valt

Link van samenvatting en recensie, Het achterhuis van Anne Frank

Dit is de link van een goede samenvatting van het boek Het achterhuis, geschreven door Anne Frank. De samenvatting geeft een duidelijk beeld van het verhaal. Als je het boek niet hebt gelezen is deze samenvatting een god red middel.
Link: http://www.boekverslag.nl/Verslag/Het+achterhuis/

Ook stond in de opdracht dat ik twee links moest vermelden. Hieronder staan twee links van recensies uit gerenommeerde landelijke dagbladen of opinieweekbladen:

Link:http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/recensie/anne-frank-het-achterhuis-dagboekbrieven-1947

Link:http://sufamale.wordpress.com/2012/03/26/recensie-het-achterhuis/

Karakter


Ferdinand Bordewijk

Een korte biografie van Ferdinand Bordewijk


Ferdinand Bordewijk ia geboren in Amsterdam op 10 oktober in het jaar 1884 en helaas is hij gestorven op 28 april 1965. Hij was voor zijn beroep advocaat, maar de meeste kennen hem als een Nederlandse schrijver van romans, novellen, toneel, prozagedichten, grafredes en kritieken. Zijn bekendheid is vooral gekomen door drie korte werken die heeft gemaakt. Blokken in 1931, Knorrende beesten in 1933 en Bint in 1934, dit de werken waardoor hij zijn bekendheid vooral te danken heeft gehad. Ferdinand Bordewijk heeft ook een aantal romans gemaakt, één van de bekendste is Karakter in 1938 (die ikzelf ook gelezen heb), deze roman is in 1997 verfilmd door Mike van Diem. 
Ferdinand Bordewijk heeft in 1953 de P.C-Hooft prijs gewonnen, voor twee van zijn werken. De twee werken zijn de novellenbundel Studiën in volksstructuur die hij schreef in 1951 en de roman De doofpot die hij schreef in 1952. Ferdinand Bordewijk vond zijn roman Noorderlicht die hij schreef in 1948, zijn beste boek. Ferdinand Bordewijk geldt samen met Simon Vestdijk tot de belangrijkste Nederlandse prozaïst van zijn genaratie. 


Ferdinand Bordewijk

dinsdag 25 februari 2014

Karakter en Psychologie

In deze opdracht moet ik me vooral focussen op de centrale personage in het boek: Karakter van de schrijver Ferdinand Bordewijk. De hoofdpersoon in het boek Karakter is Jacob Willem Katadreuffe. Jacob Willem Katadreuffe heeft in het boek geen vaste leeftijd, in het begin van het boek wordt uitgelegd dat hij de zoon is van Jacoba Katadreuffe, ook wel Joba genoemd. Zij was achttien toen ze Jacob kreeg. Jacob heeft de achternaam van zijn moeder omdat zijn moeder weigerde te trouwen met de vader van Jacob, A.B. Dreverhaven. Jacoba had Dreverhaven voor korte tijd gediend tot dat Dreverhaven zich niet meer kon in houden en zich voor één keer liet gaan. Jacoba ging met haar pas geboren zoon en in een arme wijk in Rotterdam en erkende Dreverhaven niet als vader.
Jacob neemt als hij net een volwassen man is een sigarenwinkel over in Den Haag. Hiervoor leent Jacob geld bij een kredietbank waar zijn vader zonder dat hij het wist werkte. Hij leent geld, later verklaard Dreverhaven de zaak van zijn zoon failliet om zijn zoon te harden. Jacob weet de sympathie te winnen van curator, Mr. De Gankelaar, en hij zorgt ervoor dat hij een baantje als bediende kon krijgen een advocatenkantoor. Doordat Jacob de namen van de advocaten op de deur ziet staan besluit hij dat hij ook advocaat wil worden.
In het begin van het leven van Jacob heeft hij het erg zwaar, er is weinig geld en leefde dus samen met zijn moeder in armoede. De baan als advocaat die uiteindelijk weet te krijgen na een zelfstudie, is een gevolg van de overname die hij deed op de sigarenwinkel in Den Haag. Als hij dat niet had gedaan zou hij nooit advocaat zijn geworden en een normaal leven kunnen leidde.
Ik wil Jacob vooral kenmerken als een doorzetter en iemand die veel wilskracht heeft. Hij heeft in zijn leven een moeilijke start gemaakt omdat hij in armoede leefde, maar ook omdat zijn biologische vader hem steeds dwars zat. Hij kampte in zijn leven met veel verschillenden tegenslagen en vooral op economisch gebied, en daarom kenmerk ik Jacob Katadreuffe (de hoofdpersoon) als iemand met veel wilskracht en doorzettingsvermogen. De titel heeft ook veel weg van doorzettingsvermogen en wilskracht,  Karakter. Je hebt namelijk veel karakter nodig om al deze tegenslagen te kunnen verwerken.

In het verhaal zijn er een aantal personages die op één of andere manier een relatie hebben met de hoofdpersoon. Jacoba Katadreuffe was de moeder van Jacob Katadreuffe. De biologische vader van Jacob Katadreuffe, A.B. Dreverhaven was tijdens het boek degene die alleen dwars zat. Hij wilde zijn zoon verharden maar Jacob erkende zijn vader niet en hij was lucht voor hem. Daarnaast was er in het leven van Jacob Katadreuffe een vrouw namelijk Juffrouw te George. Jacob hield erg van haar en zij zou de enige zijn waarmee hij zou trouwen maar uiteindelijk trouwde zij met iemand anders. Verder waren er nog medewerkers van het advocatenkantoor waar hij als hulp aan het werk was. Mr. Stroomkoning, Mr. Rentenstein en Mr. De Gankelaar waren medewerkers van het advocatenkantoor.

Literaire argumenten en stroming

Literaire argumenten

Ik vind dat het boek erg goed is opgebouwd (structuur), met een chronologische volgorde en een aantal terugblikken om het verhaal voor de lezer beter te laten begrijpen. Ik vind persoonlijk fijn als ik een boek lees dat het op chronologische volgorde is, ik houd er niet van als er terugblikken zijn of als er in de toekomst wordt gekeken. Maar in dit boek viel het aantal terugblikken wel mee dus ik vond het niet onaangenaam lezen. Het grootste gedeelde van het verhaal was ook gewoon in chronologische volgorde verteld.
  
Ik vind dat het verhaal in het boek vaak realistisch overkomt, maar niet altijd (realistisch). Dit verhaal zou zo maar is echt gebeurd kunnen zijn, echter acht ik de kans zeer klein. Ik denk niet dat een vader zijn zoon zo dwars zitten in zijn leven op financieel gebied en sociaal gebied maar je weet het natuurlijk nooit met al die gekken in de echte wereld.
Ik denk dat ik de bedoeling (intentie) van de schrijver begrijp, ik denk namelijk dat de schrijver ons wil duidelijk maken, hoe moeilijk je het ook hebt, dat je met veel doorzettingsvermogen, discipline en wilskracht heel veel kan bereiken. Net zoals in het boek wordt duidelijk gemaakt, dat de hoofdpersoon een moeilijk leven leidt maar toch door de doorzettingsvermogen, discipline en wilskracht uiteindelijk datgene kan bereiken wat hij wilde bereiken. Ik denk dat ik door de intentie van de schrijver iets makkelijker in het leven sta. Als je er maar hard genoeg voor werkt, kun je alles bereiken. 

In het boek gebruikte de schrijver een aantal moeilijk woorden en zinnen zoals ´Hij was niet een man om te bezwijken, hij was een kerel van graniet, met een hart slechts in letterlijke zin´. Ik zelf zou niet zo mijn woorden kiezen, maar dat ligt misschien aan de tijd en generatie waarin je bent op gegroeid. Ik vind dat de schrijver veel makkelijkere zinnen kon maken als hij een aantal woorden zou veranderen.
Al met al vond ik dit een heel fijn boek om te lezen vooral door de chronologische volgorde en de intentie van de schrijver. Het verhaal was mooi maar eigenlijk een beetje apart en sommige woordkeuzes hadden makkelijker gekund.

Stroming en kenmerken

Het verhaal speelde zich af na de eerste wereld oorlog. In de literatuurgeschiedenis komt dit boek dus in de periode 1914 tot en met 1940 terecht. Dit boek is een modernistische roman, het heeft alle kenmerken hiervan:
Ten eerste is het een roman omdat het qua lengte erg lang is. Het verhaal wordt ook opgebouwd en je zit niet meteen in een actie.
Ten tweede was er geen strikte chronologische volgorde ondanks het kleine aantal terugblikken en geen vooruitblikken. De terugblikken in dit verhaal zijn vooral gebruikt om het verhaal te verduidelijken en daardoor kun je het als lezer beter begrijpen.
Ten derde is het hele verhaal door een ik-verteller verteld. De hoofdpersoon Jacob Katadreuffe heeft het hele verhaal verteld vanuit zijn perspectief. Het was niet zo dat er verschillende personages in het verhaal aan het woord kwamen. Er werd bijvoorbeeld niet per hoofdstuk verwisseld van verteller.
Ook heeft het verhaal kenmerken van de stroming Nieuwe Zakelijkheid omdat de schrijver nuchtere, strakke en sobere zinnen zonder versieringen gebruikt heeft in zijn verhaal.


Link van samenvatting en recensie, Karakter van F. Bordewijk

Dit is de link van een goede samenvatting van het boek Karakter, geschreven door Ferdinand Bordewijk. De samenvatting geeft een duidelijk beeld van het verhaal. Als je het boek niet hebt gelezen is deze samenvatting een god red middel.

Link: http://www.boekverslag.nl/Verslag/Karakter/

Ook stond in de opdracht dat ik twee links moest vermelden. Hieronder staan twee links van recensies uit gerenommeerde landelijke dagbladen of opinieweekbladen:

Link: http://nrcboeken.vorige.nrc.nl/schrijver/bordewijk-f

Link: http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/browse_verslagen.php?stage=show&type=37%7CBoekrecensies&property=titel&letter=k&listing=Karakter&site=