vrijdag 21 december 2012

De Lofrede


Vorige week kwamen we net zoals elke week de les Nederlands binnen. Niemand had echt super veel zin in de les, maar goed het moet dus we waren weer aanwezig.

Kort nadat we binnen kwamen, volgde onze docent met een grote doos in haar handen. Niemand wist wat erin zat, en we waren dus behoorlijk nieuwsgierig. Ze maakt de doos open. Ik zat achter in en ik kon niet zien wat ze nou uit die doos haalde. Ik zag alleen twee kleuren, groen en rood. Iemand uit de klas vroeg wat het was en de docent gaf antwoord: 'Dit zijn boeken die jullie gaan lezen, De donkere kamer van Damokles' zei de docent. Iedereen kreeg een boek en we moesten dit boek thuis gaan lezen.Toen ik eindelijk thuis was na die lange Nederlandse les. Begon ik meteen met lezen, na aantal hoofdstukken kwam ik tot de conclusie dat ik het een leuk boek vond. Ik denk dat ik het boek interessant vond omdat het onderwerp in het boek over de Tweede Wereld Oorlog ging.

Het boek is geschreven door Willem Frederik Hermans. Het boek gaat bijna over hem zelf maar niet helemaal. De hoofdpersoon in het boek is geboren in de Tweede Wereldoorlog, net als Hermans zelf, ook heeft de hoofdpersoon een vervelende jeugd gehad net zoals Hermans. Hermans had hele strenge ouders en heeft geen leuke tijd bij ze gehad, hij haatte z'n zus en die werd toen ze nog jong was vermoord, de hoofdpersoon in het boek is zijn ouders verloren. De hoofdpersoon ook wel 'Osewoudt' genoemd weet dat zijn vader dood is en dat z'n moeder z'n vader heeft vermoord en daarom is zijn moeder naar een gesticht gestuurd is, maar niemand in de familie heeft hem dat vertelt. Hij ging bij z'n oom en tante wonen. Die hadden een dochter (en dus de nicht van Osewoudt) waar Osewoudt veel mee op schoot. Toen Osewoudt op de leeftijd kwam dat hij kon trouwen deed hij dat ook. Hij vroeg zijn nicht waar hij zo veel mee opschoot ten huwelijk.

Ik vind dit boek vooral leuk omdat er zoveel spannende momenten zich afspelen in het boek, er is veel avontuur en speelt zich nooit op dezelfde plek af. Op het moment dat ik het boek las verplaatste ik me echt in de hoofdpersoon en had ik echt het idee dat ik ook in de oorlog me verplaatste. Als je maar een beetje geïnteresseerd bent in de Nederlandse geschiedenis is dit een geweldig boek.
Osewoudt die een 'gewone' winkelier was maakte toch heel veel spannende dingen mee. Hij reisde veel door Nederland, en dat maakt het ook leuk, dat hij op plekken in het boek kwam die nu nog steeds gewoon bestaan, zoals Amsterdam en Leiden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten