vrijdag 21 december 2012

De donkere kamer van damokles

De donkere kamer van damokles

Willem Frederik Hermans




Willem Frederik Hermans


Willem Frederik Hermans was een Nerderlandse fysisch geograaf, die vooral bekend is geworden als schrijver. Hij is geboren in Amsterdam op 1 september 1921 en is overleden op 27 april 1995 in Utrecht. Hij wordt samen met Gerard Have en Harry Mulisch gerekend tot De Grote Drie, de drie belangrijkste naoorlogse Nederlandse Auteurs.

Willem Frederik Hermans is geboren in het Diaconessenhuis aan de Overtoom in Amsterdam. Hij groeide op in een Amsterdamsonderwijzersgezin. Zijn oudere zus Corry werd hem altijd tot voorbeeld gesteld, vooral door zijn vader, maar Hermans bleef in haar schaduw staan. Zijn vader zei hem dat hij niets kon, dat hij meer op zijn zus zou moeten lijken. Daarom haatte hij haar. Zijn zus zou echter slechts 21 jaar oud worden. Toen de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvielen, pleegden zij en haar neef Piet Blind, met wie ze een geheime relatie had, zelfmoord. Hermans was toen achttien en op dat moment eindigde zijn jeugd. Ook in andere opzichten veranderde zijn leven.
Er was nog meer dan alleen de dood van z'n zus: de Tweede Wereldoorlog, door de dood van zijn zus en en de oorlog versterkte zijn visie op de wereld, de wereld was chaotisch.

Willem Frederik Hermans werkte na de Tweede Wereldoorlog mee aan verschillende literaire tijdschriften, onder meer aan Criterium en Podium. Hierin werden delen van zijn eerste romans gepubliceerd. Al tijdens de oorlog had hij de drang om te gaan schrijven.
Hij trouwde op 4 juli 1950 met Emmy Meurs, een Surinaamse, met wie hij in 1955 een zoon kreeg (Ruprecht). In 1952 werd hij vervolgd wegens een passage in Ik heb altijd gelijk, die beledigend zou zijn voor het rooms-katholieke volksdeel. Er volgde echter vrijspraak, omdat het om een uitspraak van een romanpersonage ging en niet van Hermans zelf.

In 1953 werd hij benoemd aan de Rijksuniversiteit Groningen, aanvankelijk als assistent en later als lector in de fysische geografie. In 1957 werd Hermans door de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 gelauwerd met de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet. Hermans weigerde deze prijs aan te nemen.




De titel

Ik heb geen idee waarom het boek De donkere kamer van damokles heet. Het boek heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog, maar ik zie geen verband met de titel en het thema en onderwerp. 


sorry!

Waar gaat het over?

Waarover?

Het boek: De Donkere Kamer Van Damokles gaat over een man Osewoudt die nog vrij jong is, en het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. 
Hij krijgt op een dag een Nederlandse officier in zijn sigarenwinkel en hij vraagt of hij filmrolletjes kan weken. Osewoudt zegt meteen ja want het is een Nederlandse officier en daar zeg je geen nee tegen. Hij weekt die rolletjes en een week later komt die Nederlandse officier terug, ook wel Dorbeck genoemd, om die rolletjes op te halen. Dorbeck stuurt hem na die tijd steeds brieven dat hij op verschillenden locaties moet verschijnen. Elke keer als Osewoudt een brief ontving ging hij toch steeds naar de locaties toe, eigenlijk wilde hij niet maar zijn nieuwsgierigheid dwong hem. Op deze manier belande hij in een verzetsman die aanvallen deed op de Duitsers.

Foto's

Hakenkruis
Ik vind dit plaatje bij het boek passen omdat het boek zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Daar was dit het symbool van de leider van het Duitsland van toen. De leider van Duitsland was toen Adolf Hitler en dit was het symbool van zijn partij. Overigens ook toen de oorlog er was zag je dit op straat als vlag, poster of versiering, maar je zag dit ook elke nazi om de linkerarm dragen.




Het wapen van Amsterdam
Dit is een plaatje van het wapen van Amsterdam. Het boek speelde zich voor een groot deel af in Amsterdam vandaar dit plaatje.






Verzet

In Nederland was niet iedereen blij met de Duitsers, er ontstond verzet. Mensen hadden vervalsten identiteitsbewijzen, ze maakt verzetskrantjes en ze plande aanvallen op de Duitsers. In het boek maakt Osewoudt niet echt krantjes maar hij hielp wel mee om de Duitsers het land uit te krijgen. Hij pleegde aanvallen op Duitsers en alles wat met de Duitsers te maken had in Nederland.


Motto: Ludwig Wittgenstein

'Ik kan hem zoeken als hij er niet is, maar hem niet ophangen als hij er niet is.

Men zou kunnen willen zeggen:"Dan moet hij er toch ook zijn als ik hem zoek."

- Dan moet hij er ook zijn als ik hem niet vind, en ook als hij helemaal niet bestaat.'
Ludwig Wittgenstein 

Ludwig Wittgenstein (1971)


Ik begrijp helemaal niks van dit motto. Het zou wel een goede en belangrijke betekenis kunnen hebben. Ik begrijp niet wat wittgenstein hiermee bedoelt, en wat hij hiermee wilde bereiken.

De Lofrede


Vorige week kwamen we net zoals elke week de les Nederlands binnen. Niemand had echt super veel zin in de les, maar goed het moet dus we waren weer aanwezig.

Kort nadat we binnen kwamen, volgde onze docent met een grote doos in haar handen. Niemand wist wat erin zat, en we waren dus behoorlijk nieuwsgierig. Ze maakt de doos open. Ik zat achter in en ik kon niet zien wat ze nou uit die doos haalde. Ik zag alleen twee kleuren, groen en rood. Iemand uit de klas vroeg wat het was en de docent gaf antwoord: 'Dit zijn boeken die jullie gaan lezen, De donkere kamer van Damokles' zei de docent. Iedereen kreeg een boek en we moesten dit boek thuis gaan lezen.Toen ik eindelijk thuis was na die lange Nederlandse les. Begon ik meteen met lezen, na aantal hoofdstukken kwam ik tot de conclusie dat ik het een leuk boek vond. Ik denk dat ik het boek interessant vond omdat het onderwerp in het boek over de Tweede Wereld Oorlog ging.

Het boek is geschreven door Willem Frederik Hermans. Het boek gaat bijna over hem zelf maar niet helemaal. De hoofdpersoon in het boek is geboren in de Tweede Wereldoorlog, net als Hermans zelf, ook heeft de hoofdpersoon een vervelende jeugd gehad net zoals Hermans. Hermans had hele strenge ouders en heeft geen leuke tijd bij ze gehad, hij haatte z'n zus en die werd toen ze nog jong was vermoord, de hoofdpersoon in het boek is zijn ouders verloren. De hoofdpersoon ook wel 'Osewoudt' genoemd weet dat zijn vader dood is en dat z'n moeder z'n vader heeft vermoord en daarom is zijn moeder naar een gesticht gestuurd is, maar niemand in de familie heeft hem dat vertelt. Hij ging bij z'n oom en tante wonen. Die hadden een dochter (en dus de nicht van Osewoudt) waar Osewoudt veel mee op schoot. Toen Osewoudt op de leeftijd kwam dat hij kon trouwen deed hij dat ook. Hij vroeg zijn nicht waar hij zo veel mee opschoot ten huwelijk.

Ik vind dit boek vooral leuk omdat er zoveel spannende momenten zich afspelen in het boek, er is veel avontuur en speelt zich nooit op dezelfde plek af. Op het moment dat ik het boek las verplaatste ik me echt in de hoofdpersoon en had ik echt het idee dat ik ook in de oorlog me verplaatste. Als je maar een beetje geïnteresseerd bent in de Nederlandse geschiedenis is dit een geweldig boek.
Osewoudt die een 'gewone' winkelier was maakte toch heel veel spannende dingen mee. Hij reisde veel door Nederland, en dat maakt het ook leuk, dat hij op plekken in het boek kwam die nu nog steeds gewoon bestaan, zoals Amsterdam en Leiden.