woensdag 14 november 2012

3 in 1


Ridderliteratuur


De verschillen tussen Karel- en Arturromans zijn; In de Karelromans is er alleen maar oorlog en massa-gevechten en dat gebeurde tussen christenen en moslims. Maar in de Arturromans gaat het vooral om de persoonlijke avonturen, tournooien en tweegevechten, maar het gaat ook over de hoofse liefde. De ridderromans hadden een aantal functies voor het publiek zoals de romanfiguren die dienden tot voorbeeld voor de edelen die naar die verhalen luisterden. Maar ook hoe ze zich als hoofse ridders en edelvrouwen moeten gedragen.

Karel ende Elegast heeft een aantal typische eigenschappen onder andere:
-Moed: Elegast riskeert ontdekking om Eggerics complot te verijdelen
-Trouw: Elegast aan leenheer Karel, ondanks een kwalijke behandeling
-Geloof: Karel gehoorzaamt het eigenaardige bevel van God, Elegast vertrouwt op het
godsoordeel in het duel
-eerlijkheid: Elegast lijdt liever schade dan dat hij verraad pleegt


Hoofsheid

De kruistochten hadden veel invloed op de hoofse cultuur. Tijdens de kruistochten raakten veel mensen onder de indruk van de Aribische cultuur. In de Arabische cultuur is de kunst en is het levensgenieten veel meer ontwikkeld dan in Europa. Vanaf die tijd begint zich, het eerste aan de Franse hoven, oftewel er ontstaat een hoofse cultuur.

Het belangrijkste principe van de hoofse omgangsvormen zijn dat je iedereen ijn z'n waarde laat en je plaats niemand in onaangekondigde verrassingen.

De tekst van Floris ende Blancefloer:
 
"De charme van Floris ende Blancefloer moet voor middeleeuwers niet alleen hebben
gelegen in het romantische verhaal, maar ook in het feërieke decor. De beschrijvingen van wonderbaarlijke bewegende beelden op het (schijn)graf van Blancefloer, de exotische tuinen en het fantastische paleis van de emir van Babylon zijn ongetwijfeld
beïnvloed door de indrukken die de kruistochtvaarders in het Midden-Oosten hadden


Van den vos Reynaerde


Reinaert is een doortrapte schurk. Direct na het begin, waar Reinaert Tibeert door het bespotten van zijn aarzeling zover krijgt om zichzelf het oordeel aan te doen. Voorts in het vervolg, waar Reinaert Tibeert in zijn doodsnood bespot.

Reionaert maakt twee tegenstrijdige gevoelens los bij de lezer/luisteraar. 
De ene keer wekt hij bewondering door zijn slimheid, dan weer roept hij afschuw op door de manier waarop hij anderen te grazen neemt.
De prent van Fokke ende Sukke bij deze pagina verwijst naar de 'Madocke'. Leg uit hoe de humor in deze grap in elkaar steekt.

De prent bevat een woordspeling op het werkwoord 'maken'. De eerste zin van de Reinaert luidt 'Willem die Madocke maecte', waarbij 'maken' doorgaans opgevat wordt als 'schrijven' en Madocke dus een tekst moet zijn. Volgens de prent is 'een madocke' echter een ingewikkeld apparaat, dat door Willem 'gemaakt' in de zin van 'gerepareerd' zou kunnen worden. Dat werpt een geheel nieuw licht op de eerste zin van de Reinaert.

dinsdag 13 november 2012

Ridderliteratuur


Fokke en sukke
De ridderliteratuur

De functies van de ridderliteratuur waren, de ridderliteratuur werd geschreven en later voorgedragen om het volk te ver maken, en de ridderliteratuur had meestal een boodschap. De ridderromans gaan meestal over vier onderwerpen strijd/vechten, informatie over de mensheid, vrouwen en bescherming en trouw aan leenheer.
Je hebt twee soorten ridderromans, de Arthur- en de Karelromans. Je hebt meerdere kenmerken van de Arturromans. In Arturromans wordt de vrouw meer in haar waarde gelaten dan in de Karelromans. Daarnaast speelt de hoofse minne een voorname rol, zijn list en sluwheid belangrijker dan brute kracht en moed en treden er vaak sprookjesachtige elementen op. De ridders vechten op een waardige manier met elkaar en Artur speelt de hoofdrol. In de Karelromans gaat het meer over trouw aan de leenheer en trouw aan god en vrouwen hadden veel minder de hoofdrol. Karel de Grote speelde de rol in de Karelromans.




Karelromans


Karel ende Elegast
Kareltje

Nadat Karel de onbekende Elegast heeft verslagen in een gevecht, stelt hij zichzelf voor als Adelbrecht, omdat hij niet wil dat Elegast weet dat hij uit stelen is gegaan. Adelbrecht stelt dan voor om bij koning Karel (bij zichzelf dus) in te breken, maar een verontwaardigde Elegast verwerpt zijn voorstel: hij is nog steeds trouw aan zijn vorst. Maar Karel gaat dan toch en omdat de Elegast nieuwsgierig is gaat hij mee.

Ik vind het niet handig dat Elegast meegaat omdat hij nieuwsgierig is.

Karel ende Elegast hoort bij de Karelromans omdat het niet over vrouw gingen die ze vereerden. Het gaat ook over trouw en ontrouw zijn. En het gaat ook nog over god en geestelijke.
Deze drie romans horen tot de Karelromans: Karel ende elegast, Ferguut en Walewein.
De ridders in het roelantsliet zijn Roeland en Olivier, Roeland is de neef van Karel de Grote, Karel vraagt raad aan Roeland en Olivier is de beste vriend van Roeland.
Het roelantsliet is een Karelroman omdat de stof meestal terug gaat op een historische figuur, strijd en brute kracht worden verheerlijkt, de vrouw speelt een ondergeschikte rol en wordt soms ruw behandeld en de trouw (aan God en de leenheer) is zeer belangrijk.







Arturromans


De uitvinder van de Arturromans was Chrétien de Troyes



Ferguut was een boerenzoon, hij ging naar het hof van Artur en werd hij tot ridder geslagen. Op zijn tocht verovert hij een wit schild en wordt hij de ridder met het witte schild genoemd.
Om een ridder te worden moest je een man zijn en uit een adellijke familie komen. Om ridder te worden moest je zo vroeg mogelijk met je opleiding beginnen. Vanaf zeven jaar werd je naar een ander kasteel gestuurd, waar je tafels moesten leren bedienen en ik kreeg je les in goede manieren.
Een soldaat leerde de jongens vechten. Het eerste paard van een jongen was een houten paard dat op wieltjes vooruit getrokken werd. Met een bezem die als lans diende kon men oefenen in het aanvallen te paard.
Als je veertien jaar oud was, werd je een schildknaap. Na vier jaar schildknaap te zijn geweest werd je ridder. Vooraf werd er een nachtwake gehouden. De volgende dag werd je met een zwaard tot ridder geslagen.
Er zijn vier films gemaakt over koning Artur zoals Excalibur, First knight, Merlin. Dit zijn namen die een grote rol spelen in de Arturromans: Lancelot, Genieve, Walewein en Galaad.

De kenmerken van hoofsheid zijn onder andere hoge waardering voor vrouwen, moedige sterke en slimme ridders. Ferguut is geen hoofse ridder. Hij begrijpt de hoofsheid niet. Hij weet ook niet wat hoofse liefde is omdat hij Galiene afwijst en liever gaat vechten. Het was ongepast als ridder een dame een dienst te weigeren.
Als ik een hoofse ridder zou zijn op het Vechtstede College zou ik respect hebben voor iedereen bij mij op school, maar dat zou ik alleen doen als ze voor mij ook respect hebben. Ik zou de vrouw helpen met alles wat zouden vragen.


Reis van Sint Brandaan ca. 1150 Rijnland (Duitsland)

Brandaan, monnik van een groot Iers klooster, leest in een oud boek allerlei dingen die hij niet kan geloven. Geïrriteerd werpt hij het boek in het vuur, maar dan verschijnt een engel die hem opdraagt per schip een reis te ondernemen om de waarheid te achterhalen. Er volgen negen jaren waarin Brandaan en zijn medebroeders de wereldzeeën bevaren. Tijdens de gevaarlijke en avontuurlijke reis vallen ze van de ene verbazing in de andere: een vis met een eiland op de rug, een aards paradijs, de verrader Judas die af en toe verlichting krijgt van de helse pijnen die hij moet ondergaan… Brandaan raakt er stilaan van doordrongen dat Gods schepping in het geheel niet te doorgronden is en dat hij sneller bereid is tot genade dan men ooit zou kunnen bevroeden.

Fragment waarin Brandaan dingen leest die hij niet kan geloven.

Ik heb dit gekozen omdat het een middeleeuwse tekst is en omdat de titel me als eerst aansprak. Ik vind de eerste vijf zinnen van de tekst erg leuk en het lijkt me een leuke tekst. Ook lijkt het me erg spannend

De eetclub

De eetclub

Saskia Noort

File:AuteurSaskiaNoort.jpg
Saskia Noort


Saskia Noort is geboren in Bergen in Noord-holland op 13 april 1967. Saskia Noort woont nu in Amsterdam. Ze heeft een zoon Matthieu en een dochter Julia.

Na de havo in Utrecht, journalistiek en theaterwetenschap te hebben gestudeerd is ze sinds begin jaren negentig actief als redacteur voor een groot aantal bladen waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu. Tegenwoordig schrijft ze ook columns, voor bladen als VT Wonen, Playboy en het glossymagazine LINDA.. Van haar boeken zijn er inmiddels 2 miljoen verkocht.

Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, waarvan er meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht

Voor beide boeken werd zij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek. In Duitsland, Frankrijk, Rusland, Denemarken en Noorwegen verschenen vertalingen van De eetclub en Terug naar de kust. De rechten van zowel De eetclubals Terug naar de kust zijn verkocht aan uitgeverijen in Engeland, Zweden, Finland, Bulgarije, Brazilië, Italië, Spanje en Griekenland. Ook zullen beide boeken worden verfilmd. Daarnaast is van haar verschenen Aan de goede kant van 30, een bundeling columns.

In mei 2006 verscheen Nieuwe buren, een thriller over seks en liefde.

In juni 2007 schreef Saskia Noort ter ere van de maand van het spannende boek afgunst. In februari 2009 bracht ze het boek De verbouwing uit. Ook dit boek was een succes. Commercieel was het boek een succes, inmiddels zijn er al meer dan 325.000 exemplaren van verkocht.

De film: 'De eetclub'




Het boek 'De eetclub' is ook verfilmd in 2010. Ik heb de film nog niet gezien maar dat ga ik zeker nog eens doen, maar ik heb de trailer gezien en het komt veel overeen met het boek.



Mijn mening over De eetclub

Ik vond het een interessant onderwerp, bedrog, liefde en liegen zijn spannende onderwerpen. Ik vond het leuk om te lezen over een leven van een ander en dat je heel erg mee kan leven met die persoon. Ik vond dat het boek in het begin een beetje onduidelijk was met al die verschillende personages. Maar toen ik verder in het verhaal zat begreep ik er steeds meer van en begon ik het steeds leuker te vinden. Aan het einde van het verhaal kwam er toch iets wat ik helemaal niet had verwacht en dat maakt het boek ook zo leuk. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen.

Thema en Plot



Thema:

Dit heeft boek heeft volgens mij interpretatie een aantal thema's zoals bedrog, vreemdgaan en schuld. Ik vind bedrog één van de thema's omdat veel personages in het boek voor de gek worden gehouden. Er wordt tegen elkaar gelogen en dat heeft ook een beetje te maken met een ander thema in het boek, namelijk vreemdgaan. Als je vreemdgaan lieg je in feiten ook tegen elkaar. Ik heb ook schuld gekozen omdat aan het einde van het verhaal veel personages in het boek een schuld of schuldgevoel hebben.



Plot:

Karen wordt midden in de nacht gebeld met de mededeling dat het huis van een van haar vrienden in brand staat. Iedereen wordt uit het huis gehaald, behalve Evert. Hij heeft zelfmoord gepleegd door zijn huis in brand te steken. Karen maakt onderdeel uit van een 'Eetclub' die bestaat uit vijf gezinnen. Het gaat om Karen, Angela, Patricia, Hanneke en Babette en hun echtgenoten. Karen vindt een e-mail waarin staat dat Evert helemaal niet het idee had om zelfmoord te plegen, ze gaat op onderzoek uit, uiteindelijk is Babette de dader zij heeft haar eigen man vermoord omdat Evert een verhouding had met Hanneke. Ze heeft dus haar man vermoord door het huis in de brand te steken en ze heeft Hanneke, die naar Amsterdam was gegaan om in een hotel te slapen, vermoordt door haar van het balkon te duwen.

Recensie van De eetclub

De eetclub wereld van bedrog, overspel en zelfs moord

Op een koude winternacht gaat een villa in vlammen op. Evert Struijk, gelukkig getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman komt daarbij om het leven. Zijn vrouwen en kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub ‘De eetclub’ is geschokt en verbijsterd.
Babette, de vrouw van Evert, wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Al gauw komt Karen tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als ze leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert…

Een boek vol uiterlijke schijn Schrijfster Saskia Noort heeft de luxe schijnwereld met liters wijn, wilde feestjes en peperdure strandvakanties overtuigend neergezet. Ik moet er niet aan denken om in zo’n wereld terecht te komen! Het is allemaal zo nep.
De vele personages in het boek maken het verhaal wel een beetje warrig. Ik heb regelmatig moeten terugbladeren omdat ik dacht: “Wie is dat ook alweer?”. Dit komt ook omdat ze niet diep zijn uitgewerkt, het blijven vage figuren.

Volgens mijn bibliotheekpas had ik dit boek al een keer gelezen, maar het einde was ik alweer vergeten. Dat is meestal geen goed teken. Bij een écht goed boek staat het einde in je geheugen gegrift. Ik vond wel dat de dader iets te snel bekend werd gemaakt in het boek. Maar toch bleef ik doorlezen tot het einde, de spanning knaagde aan mij.
Het boek is niet één van mijn grote favorieten, maar als je zin hebt in een literair tussendoortje zit je met ’De eetclub’ wel goed.


Bron: www.viva.nl 

Link samenvatting De eetclub van Saskia Noort

Link naar een goede samenvatting:
http://www.saskianoort.nl/Boeken/Bestellen/book/4/De_eetclub#/Boeken/Bestellen/book/68/De_eetclub_-_luisterboek