woensdag 30 oktober 2013

Euforie

Christiaan Weijts

Recensie van Euforie

Euforie van Christiaan Weijts


Korte samenvatting:

In het centrum van Den Haag is een aanslag is gepleegd waarbij veertig doden zijn gevallen. Architect Johannes Vermeer raakt bij de reddingswerkzaamheden betrokken en meent in een van de slachtoffers een oude geliefde te herkennen. Hij besluit zijn rol bij de reddingswerkzaamheden te verzwijgen – al zal hij in het vervolg van het boek zich vergeefs gaan afvragen waarom hij dat deed. Zijn werk als architect en zijn persoonlijke leven raken nadrukkelijk met elkaar verweven als zijn bureau meedingt naar de opdracht om een gebouw te maken dat mede als monument voor de slachtoffers van de aanslag moet dienen. Als tijdens de procedure blijkt dat hij op de rampplek aanwezig was, storten de media zich op hem.


Recensie:



Het boek Euforie van Christiaan Weijts heb ik met zeer veel plezier gelezen. Ik vond het boek goed te begrijpen en de structuur van het boek was duidelijk. Er waren geen terugblikken of vooruitblikken, persoonlijk vind ik dit makkelijker lezen en ik zo niet in de war.
Ondanks dat dit verhaal niet echt gebeurd is kwam het heel realistisch op mij over. De wereld in het boek is bijna hetzelfde als in de echte wereld, alleen het gedeelte dat er een aanslag was geweest in Den Haag en het gedeelte dat de hoofdpersoon landelijk nieuws werd is verzonnen. Ook doordat het boek zo realistisch was trok het mij om verder te lezen.
Nadat ik het boek had gelezen ben ik ook heel anders over de media gaan denken. Ik ben er achtergekomen dat ze mensen die landelijk nieuws zijn erg bang kunnen maken maar zeker ook kunnen vernederen en dus iemand kapot kunnen maken. Ik vind dat de schrijver Christiaan Weijts dat goed heeft overgebracht aan mij. Dus ik begrijp ook de intentie van het boek.
Het taalgebruik vond ik erg hedendaags en daar was ik erg blij. Ik heb ook boeken gelezen waarin het taalgebruik heel deftig was en eigenlijk dus een beetje stijf. In dit boek was het taalgebruik allemaal wat losser en werden er woorden gebruikt die ik zelf in het dagelijks leven ook zou gebruiken.

zaterdag 1 juni 2013

Koorts

Saskia Noort

Mijn mening over Koorts

Ik heb dit boek de afgelopen weken gelezen voordat ik mijn opdrachten hierover moest maken. Ik heb tijdens het lezen een aantal emoties gehad, ten eerste werd ik echt blij toen ze bij haar vriend wegging omdat die vriend toch niet zo leuk was. Verder in het verhaal werd ik wel en beetje angstig omdat er toch iemand vermist werd op Ibiza. Mijn mening over het boek is zeker tijdens het lezen veranderd omdat ik in de eerst vier hoofdstukken best wel ééntonig waren. Verder na de eerste vier hoofdstukken ging de hoofdpersoon naar Ibiza en sinds dat moment in het boek begon ik het verhaal spannend te vinden. Het mooiste moment in het boek vond ik dat de hoofdpersoon haar vriend verliet en dat ze met haar nieuwe vriendin naar Ibiza ging. 
Het taalgebruik was zeer goed, ik kon alles wel begrijpen, het was niet te moeilijk. Ik zou dit boek zeker aan mensen aanraden omdat dit gewoon een heel leuk en spannend boek is. Als je van Nederlandse literaire thriller houdt zou ik zeker dit boek lezen.

Saskia Noort



Na de havo in Utrecht, journalistiek en theaterwetenschap te hebben gestudeerd is zij sinds begin jaren negentig actief als redacteur voor een groot aantal bladen waaronder Viva, Marie Claire, TopSanté en Ouders van Nu. Tegenwoordig schrijft ze eencolumn in glossymagazine LINDA. Eerst schreef ze nog colums in de VT Wonen en de Playboy. Van haar boeken zijn er inmiddels 2 miljoen verkocht.
Saskia Noort debuteerde in 2003 als auteur met de literaire thriller Terug naar de kust, waarvan er meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht.
Haar tweede thriller betrof De eetclub. De recensies daarover waren lovend. Zo schreef het NRC Handelsblad " De Eetclub is een vaardige, spannende, soms verwarrende en bij vlagen zelfs subtiele thriller."Het boek was een groot succes, er zijn inmiddels 500.000 exemplaren van verkocht.
Voor beide boeken werd zij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek. In Duitsland, Frankrijk, Rusland, Denemarken en Noorwegen verschenen vertalingen van De eetclub en Terug naar de kust. De rechten van zowel De eetclub als Terug naar de kust zijn verkocht aan uitgeverijen in Engeland, Zweden, Finland, Bulgarije, Brazilië, Italië, Spanje en Griekenland. Ook zijn beide boeken verfilmd. Daarnaast is van haar verschenen Aan de goede kant van 30, een bundeling columns.
In mei 2006 verscheen Nieuwe buren, een thriller over seks en liefde, en over de drang naar vrijheid – maar ook over de allesoverheersende angst daarvoor. De recensies waren gemengd. Zo schreef recensent Hans Knegtmans in Het Parool over Noorts "...fantasieloze, naïeve schrijfstijl en (...) de opeenstapeling van compositorische ongeloofwaardigheden." Knegtmans classificeert het werk van Noort als "...nieuwe leeghoofdigheid." De Telegraaf daarentegen schreef "De grote kracht van Saskia Noort is de wijze waarop zij haar hoofdpersonen tot leven laat komen. Levensechte dialogen en herkenbare mensen en situaties zorgen ervoor dat het verhaal zich als een extra scherp gestelde kleurenfilm ontrolt."
In juni 2007 schreef Noort ter ere van de maand van het spannende boek Afgunst. In februari 2009 bracht ze het boek 'De verbouwing' uit. Ook dit boek was een succes. Het Algemeen Dagblad beoordeelde het boek met 5 sterren en schreef "De verbouwing kan zich meten met het beste dat de buitenlandse auteurs hier op de markt brengen." Toch waren niet alle recensies zo positief, zo schreef Boekreviews.nl dat de spanning vaak ver te zoeken was. Ook Het Parool was negatief en schreef "De verbouwing had een onderhoudende thriller kunnen zijn. Als Mathilde maar niet zo'n navelstaarderige, besluiteloze zeurpiet was geweest." Commercieel was het boek een succes, inmiddels zijn er al meer dan 325.000 exemplaren van verkocht.

Saskia Noort woont in Amsterdam en Ibiza. Ze heeft een zoon Matthieu en een dochter Julia.

Ik kende Saskia Noort al langer omdat ik al een een keer een boek van haar heb gelezen. Ik vond dat boek ook best leuk en interessant.


Mijn vraag aan Saskia zou zijn:

Welke opleiding zou je hebben gedaan als je niet op de opleiding van de journalistiek en theaterwetenschap zou worden aangenomen?

Informatie over het boek ´Koorts´

De omslag van mijn boek vind ik zelf eigenlijk best wel mooi, ik denk dat het een vrouw is (omdat ik roze lippenstift zie) en ze heeft een druif tussen haar tanden. Ik vind eigenlijk dat de omslag van het boek niks prijst geeft over het verhaal behalve als je het boek gelezen hebt zou je er een gedachte achter kunnen verzinnen. Als je die gedachte verzonnen hebt zou je er ook een bepaalde sfeer achter kunnen verzinnen. Ik vind het een mooie kaft. Punt uit!
betere kaft

'Dorien is vijfendertig, redactrice bij het vrouwentijdschrift Hier en ze staat op het punt zich te settelen en aan kinderen te beginnen. Dan ontmoet ze Ellen, styliste en uitbundige single, die haar confronteert met de voorspelbaarheid van het leven. Ze beeindigt haar relatie en gaat met Ellen naar Ibiza, het eiland waar de vrijheid dagelijks gevierd wordt.
De twee vriendinnen storten zich in het feestgedruis. Tot een van hen plotseling verdwijnt. Vanaf dat moment begint een koortsachtige zoektocht over het zonnige, vredig ogende eiland, langs de mooiste en de lelijkste plekken op Ibiza rijk is - en de gruwelijke waarheid komt aan het licht.'

Ik heb natuurlijk eerst de achterkant gelezen en dat beviel me zeer goed. Dus mijn verwachting was dat dit boek een spannende thriller zou zijn, en dat kwam ook uit na mate ik het boek las.
Ik ben gekomen op dit boek omdat ik al eerder een boek van Saskia Noort heb gelezen en dat vond ik ook een zeer leuk boek.

zondag 10 maart 2013

Blond 15

Blond 15

Samenvatting Blond 15 van Heleen van der Kemp

Blond 15:

In het Vondelpark in Amsterdam wordt een jong meisje gevonden. Vermoord. Gescalpeerd. Deze gebeurtenis staat niet op zich want enige jaren eerder, is er op soortgelijke wijze een jong meisje afgeslacht. Britt Franken, rechercheur bij de politie Amsterdam, wordt op de zaak gezet. Als alleenstaande moeder met een dochter van dezelfde leeftijd als het slachtoffer is ze extra gedreven om de dader te vinden en de zaak op te lossen. Maar dat is niet eenvoudig, onder meer omdat de media zich er vanaf het begin af aan mee bemoeit. Maar de echte tegenstand komt uit een hoek die Britt niet had verwacht...

Waarom heb ik dit boek gekozen?


Nadat ik de achterkant had gelezen wist in meteen dat dit een boek voor bij was. Op de achterkant kwam het erop neer dat het boek over een rechercheur uit Amsterdam zou gaan. Dit was voor mij één van de redenen waarom ik dit boek gekozen heb om te lezen. Ik wil later als ik mijn studie heb afgerond graag bij de politie en alles wat met de politie te maken heeft interesseert mij heel erg. Ik heb dit boek niet alleen gekozen omdat het over een rechercheur gaat maar ook omdat het verhaal zich zou spelen in Amsterdam. Ik kom zelf uit Amsterdam en woon er nu vlakbij dus ik denk dat ik veel dingen in de stad zou kunnen herkennen. 

Taalgebruik in het boek

'Lichtvoetig, vlot geschreven debuut dat voert langs bekende Amsterdamse cafés, ijssalons en de Jordaan. Met een geestige personages als Hilde Visser, die in therapie gaat omdat haar chakra helemaal strak staat, en Peter R. de Vries. Blond 15 smaakt naar meer.'
Bron: VN-Thrillergids

'Blond 15 leest snel, en is spannend en afwisselend. Liefdesperikelen en dagelijkse problemen maken van Britt Franken een echt mens.'
Bron: ***** Telegraaf vrouw

'Als een klassieke whodunnit leest het als een speer!'
Bron: Metro nieuws

Britt Franken

Britt Franken is een rechercheur die werkt in Amsterdam. Ze wordt ook wel de sherlock Holmes van Amsterdam genoemd. Als ze een zaak krijgt doet ze er alles aan om die op te lossen zelf als ze tot het gaatje moet gaan. 
Britt Franken heeft ook nog een tiener dochter waar ze heel erg veel van houdt. Als ze niet bezig is met haar werk doet ze veel met haar dochter. Ze woont in Amsterdam in de Jordaan waar ze het zeker naar haar zin heeft.

Sherlock Holmes

Goede stemming

Voordat de kaft van het boek had omgeslagen was ik al in een hele goede stemming. Op de achterkant van het boek stond een korte samenvatting en dat wekt mij interesse. Volgens de korte samenvatting zou het over een rechercheur gaan, en interesseert mij erg veel.

Tot mijn grote schrik zou het verhaal zich ook nog afspelen in Amsterdam en ik was hier wel blij mij omdat ik zelf ook in Amsterdam woon. Ik zou dan plaatsen, straten en pleinen herkennen en er een beeld van in me hoofd kunnen krijgen. 
Op het moment van lezen, ben ik ook heel gelukkig geworden toen ik er achter kwam dat het een zeer avontuurlijk boek was en dat er veel gereisd zou worden in het boek (binnen Amsterdam). Naarmate ik verder las werd het boek steeds interessanter omdat ik later graag bij de politie wil. Ik las over manier van handelen en hoe je omgaat mensen maar natuurlijk ook hoe je een moordzaak behandeld en probeert op te lossen. Wat we niet moeten vergeten is, dat bij politiewerk veel komt kijken en vooral bij het werk van een rechercheur. Een aantal facetten zijn natuurlijk druk, gevaar en de media. De rol van de media was zeer aanwezig en dat maakt het boek zeker interessanter en realistischer.  


Goede stemming

Nieuwe kennis


Ik heb door het lezen van dit boek zeker meer kennis opgedaan. Ik heb politie werk altijd al interessant gevonden en ik zou later ook heel graag rechercheur willen worden. Ik weet nu hoe het allemaal in z'n werk gaat en ik weet ook onder wat voor druk rechercheurs staan als de media er dicht op zit. Ik vond het boek zeer educatief en interessant, ondanks dat het een verzonnen verhaal is, was het zeer boeiend. Ik denk dat ik nu ook anders naar de media kijk, want die kunnen zo veel druk op mensen leggen en dat is eigenlijk schandalig!

Overeenkomst tussen de boeken

Donkere kamer van damokles
Ik heb voor mijn vorige weblog opdrachten De eetclub en De donkere kamer van Damokles gelezen. Ik vind dat De donkere kamer van Damokles en Blond 15 qua tijd niet erg op elkaar lijken want Blond 15 speelt zich echt af in het heden en in het boek komt vooral de rol van de media in een misdaadzaak en het gevaar dat kan schuilen in het gebruik van socialenetwerksites naar voren. In De donkere kamer van Damokles speelt zich af in de Tweede Wereld Oorlog en daar had men natuurlijk nog geen sociale netwerksites.
Bovendien lijken de boeken qua avontuur heel erg op elkaar. Beide boeken spelen zich ook af in hetzelfde land. Als ik dan aan het lezen was, hadden ze het bijvoorbeeld over dezelfde steden. Ik had dan een plaatje in mijn hoofd hoe het dan er ongeveer uit zou zien in het verhaal.

De eetclub
De boeken Blond 15 en De eetclub vind ik in dit geval wel qua tijd op elkaar lijken. Het speelt zich in beide boeken af in het heden, en het gaat over actuele gebeurtenissen. Ik vind ook dat beide boeken erg spannend zijn en dat nodigt uit om verder te lezen.
Het verschil is wel dat het eigenlijk over twee heel verschillende dingen gaat. Blond 15 gaat echt over misdaad oplossen, en De eetclub gaat meer over huiselijke sferen maar dat wil niet zeggen dat De eetclub minder spannend is! 

2 vragen aan de lezer van mijn weblog

Hoe zou jij reageren als jij in de schoenen stond van rechercheur Britt Franken en je ziet het meisje liggen in de bosjes en ze is gescalpeerd?

Stel: Je hebt het boek 'Blond 15' nog niet gelezen en je kijkt op mijn blog zou jij dan nadat je mijn blog hebt gelezen het boek 'Blond 15' lezen?